Antioxidanty: Co jsou zač a kde je hledat?

Antioxidanty: Co jsou zač a kde je hledat?

Všude se mluví o tom, že bychom měli svému tělu dodávat dostatečné množství antioxidantů. Čím ale přesně jsou? To je pro mnohé lidi otázka, kterou nedovedou nijak snadno rozlousknout. Pokud se o nich chcete dozvědět vše podstatné, určitě byste měli pokračovat ve čtení následujících několika odstavců.

Když se začtete do kteréhokoliv článku o zdravé výživě a zdraví, je jen otázkou času, kdy narazíte na slovo antioxidant. Jelikož se o nich mnohdy hovoří se skoro až náboženskou úctou, většina lidí rychle pochopí, že se jedná o něco, co je pro ně dobré. Málokdo ale tuší, co si má pod slovem antioxidant přesně představit. Také se mezi námi stále najdou lidé, kteří nevědí, kde by měli nějaké antioxidanty hledat.

Proto se na ně podrobně podíváme níže.

antioxidanty účinky imunita

Co jsou to antioxidanty?

Antioxidant je označení pro látku, jejíž molekuly omezují aktivitu nežádoucích volných radikálů. Také mohou předcházet jejich vzniku, nebo je činí méně reaktivní. To je pozitivní, protože volné radikály se dlouhodobě spojují s rozvojem civilizačních chorob.

Ve své podstatě antioxidanty omezují proces oxidace. Ze stejných důvodů se antioxidanty používají v potravinářství. (Asi nikdo nechce používat žluklý olej.) Málokdo ale ví, že nadměrné množství antioxidantů v těle může mít na organismus překvapivě negativní vliv. (Protože mohou bránit některým žádoucím procesům.)

Účinky antioxidantů

Mezi nejvýznamnější schopnosti antioxidantů patří ochrana organismus před předčasným stárnutím. K oxidativnímu stresu může dojít při mnoha běžných aktivitách, mezi které patří cvičení, kouření, hojení úrazu a podobně. Antioxidanty se pak rozdělují na několik typů. (Například vitamín C, vitamín A, vitamín E atd.)

Antioxidanty na imunitu

Z našeho předešlého vzorového výčtu antioxidantů nejspíš chápete, čím se budeme v rámci tohoto odstavce zabývat. Řada látek, které mají antioxidační účinky, má pozitivní vliv na posilování imunitního systému. Typicky jde o již jmenovaný vitamín C, vitamín E a podobně. Z toho důvodu je žádoucí, abyste měli dobře nastavený jídelníček, ve kterém se objeví všechny zdroje antioxidantů.

Antioxidanty v potravinách - zdroje

Ve svém jídelníčku byste měli mít přírodní antioxidanty. S nimi si totiž tělo poradí nejsnáze.

Mezi nejbohatší zdroje antioxidantů patří:

  • Kvalitní tmavá čokoláda
  • Pekanové ořechy
  • Borůvky
  • Jahody
  • Artyčoky
  • Goji
  • Maliny
  • Červené zelí
  • Fazole
  • Špenát
  • Řepa

Co se týče čokolády, zcela pochopitelně ji nedoporučujeme jíst na kila. Malý kousek čokolády ke kávě vám však neuškodí. Také si můžete všimnout, že antioxidanty se v naprosté většině případů nacházejí v rostlinné stravě. Neznamená to, že se z vás musí stát vegetariáni, nebo vegani, je však moudré, abyste živočišné výrobky doplnili i rostlinnými složkami.

Dále si můžete dopřávat citrusové ovoce, které je dobrým zdrojem vitamínu C. To samé platí o kiwi a o brokolici. Také určitě nic nepokazíte, pokud si budete pravidelně dopřávat alespoň jeden šálek kvalitního zeleného čaje za den.

Aby neměl váš jídelníček až takovou práci, hodí se zamyslet nad tím, jestli nepřišel čas skoncovat s kouřením, nadměrným pitím alkoholu a s dalšími nezdravými zvyky, které mají vliv na vznik volných radikálů.

V neposlední řadě také vyzkoušejte dlouhodobé užívání doplňků stravy na podporu imunitního systému, které kromě vitamínů s antioxidačními účinky obsahují i široké spektrum bylinek (echinacea, kolostrum, ženšen, šípek…). Spolu s výše uvedenými změnami životosprávy získáte benefit v podobě odolného zdraví.