Čaj na imunitu: Který je ten nejlepší a jak na jeho přípravu

Čaj na imunitu: Který je ten nejlepší a jak na jeho přípravu

Imunitní systém je náš ochranný štít. I ten se ale může čas od času oslabit. Což poznáme poměrně záhy. Jsme totiž každou chvíli nemocní. A i obyčejné nachlazení nás dovede srazit na kolena po dobu několika týdnů. Proto není od věci osvojit si pití čaje na posílení imunity.

Čaje jsou skvělou alternativou k pití vody, kávy nebo sladkých limonád, které mohou v nadměrném množství poškozovat naši štíhlou linii i zdraví. Podle svých osobních preferencí si vyberete buď tradiční černý, zelený nebo bílý čaj, nebo sáhnete po ovocné směsi. Čím dál častěji se ale setkáváme s čaji, které jsou určené pro konkrétní zdravotní obtíže. (Existují třeba čaje na ledviny, průdušky, játra, ženské problémy…)

Z toho jasně plyne, že čaj a imunita není spojení, které by k sobě mělo nějakým způsobem daleko. To už ostatně věděly naše babičky a prababičky, které používaly bylinky na oslabenou imunitu vcelku běžně. Stačilo jen ve správný čas sbírat plody, květy či jiné části rostlin, nechat je usušit a pak z nich připravit posilující směs.

Kdybychom se chtěly v dnešní době řídit jejich uměním, co bychom pro to museli udělat?

Přírodní posílení imunity

Imunitnímu systému nejvíce prospějeme tím, že mu dodáme dostatek vitamínů, minerálních látek, stopových prvků a dalších živin, které ho udržují neustále ve střehu.

Hodně lidí se v tomto ohledu spoléhá na člověkem vyrobenou chemii, ale faktem je, že prospěšné účinky mohou mít i některé bylinky. Například o šípku víme, že obsahuje vitamín C. (Jde o antioxidant, který zároveň přispívá k normálnímu fungování obranyschopnosti.) Echinacea zase obsahuje kyselinu kávovou, alkamidy či kyselinu rozmarýnovou. Na živiny je bohatý i rakytník, ve kterém najdeme železo, vápník, fosfor, vitamín C, vitamín E a některé vitamíny skupiny B. Východní národy pak nedají dopustit ani na účinky ženšenu pravého, který má u nich pověst posvátného životabudiče.

Bylinný čaj na imunitu

Bylinné čaje na imunitu se většinou označují za doplňky stravy. Dají se sehnat v lékárnách, v některých větších obchodech s potravinami nebo v internetových obchodech. V závislosti na tom, jaké máte potíže si můžete vybrat jednodruhové čajové směsi, které obsahují jen jednu konkrétní rostlinu.

To je nesporně výhodné, protože eliminujete riziko toho, že v čaji objevíte něco, na co máte třeba alergickou reakci. Nevýhodou tohoto řešení je ale zase to, že tyto čaje mají menší spektrum účinků. Proto, pokud je to možné, vybírejte si kombinace bylinek, které se podporují navzájem.

Jaké bylinky by měl obsahovat?

Kdybychom se řídili tím, co jsme uvedli v jednom z předchozích bodů, dívejte se po čajích, které obsahují ženšen, šípek, echinaceu či rakytník.

Dále v nich může být:

  • Zázvor
  • Zelený čaj
  • Lipový květ
  • Andělika
  • Astragalus

A mnoho dalších.

A mnoho dalších.

Pokud saháte po bylinkách, se kterými nemáte dosud žádnou zkušenost, nebo se dlouhodobě léčíte s nějakým závažnějším zdravotním problémem (cukrovka, vysoký krevní tlak…), před koupí se poraďte s lékárníkem, nebo se svým lékařem. Ač jsou bylinky super, v některých případech mohou působit kontraindikace.

Jak připravit čaj na imunitu

Obecně platí, že kvalitnější bývají čaje, které nejsou porcované v sáčcích, ale jsou prodávané na váhu. Pokud vám na ně chybí čajové sítko, nebo si nezískaly vaši oblibu, vybírejte si výrobce porcovaných čajů, kteří dbají na vysokou kvalitu svých výrobků.

Uvařte vodu, připravte dostatečně velký hrnek s čajem (menší nedoporučujeme, při nachlazení nebo chřipce se hodí hrnek o objemu 200 ml a více) a směs zalijte. Jakmile uběhne doba louhování, kterou najdete na obalu, nechte nápoj mírně vychladnout (ať se neopaříte) a ještě teplý ho popíjejte v posteli. Třeba při četbě knížky, nebo během sledování nějakého zajímavého filmu. V případě potřeby s ním zkuste užívat přírodní doplňky stravy na podporu imunitního systému.