Co je to získaná imunita a jak ji posílit?

Co je to získaná imunita a jak ji posílit?

Imunitní systém by si měl každý z nás důkladně hýčkat. Je to totiž právě on, který nám dovoluje přežít v prostředí, ve kterém na nás každou vteřinou útočí různě nebezpečné patogeny. Jak ale imunitní systém přesně funguje? A jak se liší získaná imunita od té vrozené? Pokud vás tato témata zajímají, vše důležité vám o nich prozradíme níže.

Kdyby nebylo imunitního systému, který je zrovna u člověka poměrně dost spletitý, pravděpodobně bychom nemohli přežít ani hodinu. A to bez jakékoliv nadsázky. Stačí se dotknout tyče v MHD, vzít do ruky nákupní vozík, nebo být v úzkém kontaktu s někým, kdo je něčím nakažen, a naše tělo má co dělat, aby infekce nepronikla dovnitř.

Navíc, v dnešní době máme privilegium, o kterém si naši předci mohli nechat pouze zdát. Díky našim pokročilým možnostem (díky kterým dovedeme vyléčit skoro každou nemoc) má většina z nás šanci posilovat získanou imunitu, která nás v mnoha případech chrání i v budoucnu.

Chcete vědět víc? V tom případě budeme rádi, když budete pokračovat ve čtení.

získaná vrozená imunita rozdíl

Co je to získaná imunita?

Získané imunitě se také někdy říká adaptivní imunita, nebo specifická imunita. Aby k ní mohlo dojít, musí se u člověka rozvinout infekce. Imunitní systém na tuto infekci reaguje tak, že se ji naučí rozpoznávat. Díky paměti ji navíc imunitní systém dokáže odhalit i v budoucnosti. To mu umožňuje na stejnou infekci reagovat rychleji a silněji. (Tomuto jevu se říká imunologická paměť.) V našem těle jsou za tuto reakci zodpovědné lymfocyty.

V čem se liší od té vrozené?

Aby mláďata lidského druhu nebyla po narození ohrožena na životě (nebo minimálně ne víc, než musí), příroda nám nadělila takzvanou vrozenou imunitu, která funguje prakticky okamžitě po příchodu na svět. (Tomuto typu imunity se také říká nespecifická.)

Vrozená imunita funguje na principu spolupráce s protilátkami a buněčnou imunitou. Hlavním bojovníkem přirozené imunity je takzvaný fagocyt, který má schopnost pohltit nepřátelský organismus. Přirozená imunita má navíc ve srovnání se získanou imunitou mnohem rychlejší nástup (minimálně, pokud hovoříme o potřebě imunitního systému se novou infekci naučit, což může chvíli trvat). V mnoha ohledech vrozená imunita stačí k tomu, aby zvládla počáteční rychlou fázi infekce.

Přirozenou imunitu po narození také podporuje příjem mleziva a mateřského mléka.

jak podpořit získanou imunitu

Jak podpořit imunitu?

Imunitní systém můžete podpořit mnoha způsoby. V první řadě bychom vám doporučili dlouhodobé užívání přírodních doplňků stravy s obsahem vitamínů a bylinek na posílení imunitního systému.

Ve složení hledejte:

A mnoho dalších látek, které se spojují s podporou a normálním stavem imunitního systému.

Dále imunitní systém reaguje na to, jak se k sobě chováme. Z toho důvodu se při posilování imunity doporučuje i dlouhodobá změna životního stylu.

Imunitě pomáhá:

  • Spánek
  • Zdravý jídelníček
  • Redukce stresu
  • Pravidelný pohyb
  • Hydratace organismu

Ve své podstatě byste tedy měli spát alespoň 7-9 hodin za noc. Také byste měli mnohem častěji sahat po zdravých potravinách a měli byste omezit pití alkoholu a kouření. I když se to snáze řekne, než udělá, dobře si zvolíte i tehdy, pokud se rozhodnete pracovat se svou každodenní stresovou zátěží. (V tomto ohledu vám může pomoci i již zmíněný pohyb.) Také se v průběhu dne nezapomínejte napít dostatečného množství čisté vody.

Když užívání doplňků stravy na imunitu spojíte se změnou životního stylu, měli byste brzy zaznamenat první pozitivní změny.