Kozí kolostrum na podporu imunity

Kozí kolostrum na podporu imunity

V období chřipky, ale i při dlouhodobém stresu, je velmi důležité cílené posílení imunity. Někdo na to jde konzumací citrusových plodů, jiný zase zatne zuby a zkusí otužování v ledové vodě. Další variantou, kterou můžete vyzkoušet, je užívání přípravků s kozím kolostrem. Víte, nač je dobré?

Ve škole jsme se učili o savcích. Jde o skupinu, jejíž mláďata sají mateřské mléko. Jak víme, týká se to i lidí. Proto se na nás neustále hrnou informace o tom, jak je důležité kojení. Jeho prostřednictvím matka vyživuje mládě a předává mu látky, které prospívají budování silného imunitního systému.

Věřte tomu, nebo ne, ale součástí tohoto procesu je i kolostrum, které matky produkují v období, které se točí okolo porodu. Obecně se mu říká mlezivo a jde o jednu z první nutričně bohatých tekutin, které se nově narozenému dostane. Jelikož by ale užívání lidského kolostra bylo velmi diskutabilní, často se přistupuje ke zpracování toho kozího. Které můžete vyzkoušet i vy.

Pořád ale nevíme, na co je dobré, zda má jeho užívání nějaké podmínky a jakým způsobem se dá zařadit do naší životosprávy. Proto se na to podíváme v následujících několika bodech.

Co je to kozí kolostrum?

Jak už bylo řečeno v předchozích několika odstavcích, kozí kolostrum je v podstatě to stejné, co lidské. Jde o mlezivo, které vzniká 0 až 72 hodin po porodu. Zatímco ale lidské děti na něm nejsou životně závislé (protože máme pro případ nejvyšší nouze umělé mléko), u některých zvířat jde o látku, kterou je nutné bezpodmínečně přijmout. Jinak hrozí, že imunita nově narozeného zvířete nebude správně fungovat.

Z toho plyne, že kozí kolostrum obsahují látky, které mají důležitou roli pro zahájení budování obranyschopnosti.

Rozbory ukázaly, že kozí kolostrum obsahuje:

  • Imunoglobuliny IgG, IgA a IgM
  • Růstový faktor IGF-1
  • Cytokiny
  • Laktoferin
  • PRP

V nízkých hodnotách může kolostrum obsahovat i vitamíny, minerální látky a aminokyseliny. Zajímavé je pak také to, že kvalita kolostra klesá, čím delší doba uběhla od porodu. Z etického hlediska je však důležité, aby bylo nejvíce kolostra poskytnuto zvířatům. A teprve pak se myslelo na jeho zpracování pro lidi.

Účinky

Jak vidíte, kolostrum je opravdu cenná surovina. Jaké má ale účinky na naše tělo?

Mezi potenciálně prospěšné benefity kozího kolostra řadíme:

Z toho důvodu se kozí kolostrum přidává do prostředků na oslabenou imunitu. A to jak do těch pro děti, tak pro dospělé jedince.

Jak působí na imunitu?

Abychom to nevzali příliš zkráceně, pokusíme se vám srozumitelně vysvětlit, jak přesně kolostrum v organismu funguje.

V tomto hrají největší roli obsažené imunoglobuliny. Ve své podstatě jde o protilátky, které mají schopnost bojovat proti virům a bakteriím. (Hodně to ale závisí na jejich typu. Viz jejich výčet uvedený výše.) Což je rozhodně něco, co je u oslabeného organismu potřeba. Ne každý člověk je totiž schopen vyrobit dostatek protilátek pro svoji přirozenou ochranu.

Zjišťováním účinků kolostra se zabývaly některé zahraniční studie, které ukázaly, že sportovci, kteří kolostrum užívali, měli o 79 % vyšší hladinu imunoglobulinu IgA. Což by mohlo vést k lepší schopnosti boje proti infekcím horních cest dýchacích. V jiné studii došlo i k porovnávání s placebem. A i v tomto případě byl mezi testovanými skupinami, z nichž některé dostávaly kolostrum a jiné placebo, propastný rozdíl.

Odborníci se také domnívají, že kolostrum by mohlo vést k lepší imunitní odezvě, ale zatím jde o informaci na úrovni spekulací. Dá se však očekávat, že půjde o předmět dalších testů a výzkumů. I přesto ale víme, že užívání doplňků stravy s ním vám může v mnoha věcech prospět. Zkuste je dlouhodobě brát a uvidíte sami.