Obranyschopnost organismu: Co ji oslabuje a jak ji posílit

Obranyschopnost organismu: Co ji oslabuje a jak ji posílit

Lidé se cítí ohroženi jen tím, co je možné vidět. Před jedoucím autem uskočíte na chodník a při pádu se automaticky nastavíte tak, aby napáchal co nejmenší škody. Téměř nikdo si ale neláme hlavu s tím, že jsme každý den pod neviditelnou palbou patogenů a bacilů. Za tuto lehkovážnost vděčíme obranyschopnosti organismu. Co když ale nefunguje správně?

Lidské tělo je dokonalý mechanismus. Má obdivuhodnou schopnost regenerace a za devět měsíců je schopný stvořit zcela nový život. Také toho celkem hodně vydrží a je neustále ve střehu před neviditelnými hrozbami, které se nás mohou snažit ohrozit.

Problém ale může být v tom, že tento fungující systém, kterým naše obranyschopnost nepochybně je, často narušujeme naším nevhodným chováním. Což může mít za následek snazší podléhání nemocem.

Jelikož být zdravý je mnohem příjemnější, povíme vám, čím si můžete nevědomky škodit a jak se to dá napravit.

Obranyschopnost a imunitní systém

Nejprve nás čeká trocha teorie. Povíme si totiž, co to ta obranyschopnost vlastně je. Ve své podstatě jde o schopnost organismu čelit patogenům, které by mohly v našich tělech napáchat značnou neplechu. Způsobů, jak se jim tělo brání existuje několik. V první řadě jsme vybavení systémem, který nedovolí, nebo ztíží průnik cizorodých látek. (Kůže, sliznice…) Když se dovnitř přece jenom dostanou, obranyschopnost vyvolá imunitní odezvu. Ta aktivuje bílé krvinky, vyvolá zvýšenou teplotu atd.

Stav imunitního systému pak souvisí s tím, jak často jsme nemocní, jak vážný má u nás nemoc průběh a jak rychle se z ní zotavíme. Ovšem, existuje zde jedna zajímavost. V případě, že je imunitní systém příliš silný, může přehnaně reagovat i na neškodné stimuly. Také může označit za hrozbu svoje vlastní tkáně. Ideální je tedy zlatá střední cesta.

Co oslabuje obranyschopnost organismu

Obranyschopnost organismu může kolísat v závislosti na ročním období, ale i na našem chování a životním stylu.

Negativní dopady má:

  • Kouření
  • Užívání drog a pití alkoholu
  • Nedostatek pohybu
  • Nadváha
  • Nedostatek spánku
  • Špatně sestavený jídelníček
  • Stres

Lidi se slabou imunitou může ohrožovat i nevhodná hygiena, nebo pobyt v prostředí, ve kterém je přítomno velké množství lidí. (Z nichž někteří jsou nemocní a svou chorobu šíří v populaci dál.)

3 způsoby, jak ji posílit

Jedním z hlavních pilířů normálně fungující obranyschopnosti je dostatek spánku. Ten je důležitý proto, že tělo prochází regenerací. Což může vést k menší náchylnosti k nemocem. Či alespoň k rychlejší rekonvalescenci. Dalším tipem, který stojí za to vyzkoušet je zdravá strava s převahou rostlinných složek. Dobré jsou i bílé jogurty a kefíry, které přispívají k normálnímu stavu střevní mikroflóry. V neposlední řadě byste si měli dopřát pravidelné cvičení a pobyt na čerstvém vzduchu.

Dbejte na zdravý životní styl

V případě, že byste se od nás chtěli dozvědět i nějaké další tipy, v tom případě vyzkoušejte pravidelnou meditaci, která vás zbaví nahromaděného stresu. Nic špatného vám neudělá ani revidování vašeho pitného režimu. V ideálním případě by měl být tvořený dostatečným množstvím čaje, nebo čisté vody. (Místo energetických nápojů a slazených limonád.)

V neposlední řadě pak můžete vyzkoušet doplňky stravy a bylinky, z nichž nejlepší je:

  • Vitamín C
  • Vitamín D
  • Echinacea
  • Rakytník
  • Šípek
  • Zinek

Chutnat vám bude i bezinkový sirup, nebo topinka pořádně potřená česnekem. Dobrou chuť!