Účinky otužování a jak s ním začít

Účinky otužování a jak s ním začít

Pokud se zajímáte o zdravý životní styl, pravděpodobně vám neušlo, že je v současnosti v módě otužování. Na první pohled vypadá plavání v zamrzlé řece velmi lákavě, ale než se k něčemu takovému propracujete, počítejte s tím, že to bude nějakou chvíli trvat. Jak s otužováním začít? A má nějaká rizika?

Lidé, kteří žijí zdravě, mají tendence připisovat svou vitalitu otužování. Někteří lidé dokonce tvrdí, že má tento zvyk pozitivní vliv na dlouhověkost a na aktivně prožité stáří. Co si ale budeme namlouvat. Většina lidí preferuje koupání v teplé vodě a představa, že na sebe pustí ledovou vodu, je pro jejich mysl naprosto nepředstavitelná.

Pokud s otužováním teprve koketujete, ale nevíte, jak se do něj pustit, níže najdete vše, co byste měli o této disciplíně vědět.

otužování při nachlazení výhody nevýhody

Proč se začít otužovat?

Otužování má pro lidské tělo spoustu výhod. Je proto naprosto pochopitelné, že jsme o něm ochotni začít přemýšlet. Otužování ve studené vodě může mít pozitivní vliv na vyplavování endorfinů (hormonů štěstí), takže se po vystoupení z vody budete cítit (po počátečním šoku) velmi příjemně.

Otužování při nachlazení

Otužování se ve většině případů považuje za prevenci proti běžným nemocem. Otužování během choroby se příliš nedoporučuje, zvlášť, pokud máte teplotu. Z toho důvodu bychom vám poradili, abyste do studené vody lezli obecně až ve chvíli, kdy se cítíte být fit.

Výhody a nevýhody

Mezi nevýhody otužování zcela nepochybně patří kontakt se studenou vodou, na kterou nejsme zvyklí. Z toho důvodu se doporučuje, abyste se začali otužovat postupně. V případě, že na sebe pustíte hodně studenou vodu a nebudete na to připraveni, můžete onemocnět, nebo dostat (v extrémním případě) infarkt.

Mezi pozitiva otužování naopak řadíme:

jak začít s otužováním jak často

Jak začít s otužováním?

Otužování je postupný proces. Počítejte tedy s tím, že než se vydáte v prosinci plavat do zamrzlé řeky s dalšími nadšenci, může to trvat několik měsíců, až let. Z toho důvodu buďte sami se sebou trpěliví.

Začít můžete tak, že:

  • Začnete do studenější (ne ledové) vody nejprve namáčet předloktí a nohy (ideální je v tomto ohledu Kneippův chodník)
  • Studenější vodou budete oplachovat pravidelně obličej
  • Pod studenější vodou umyjete hlavu a vlasy
  • Ke konci sprchování na sebe pustíte na několik vteřin o pár stupňů chladnější vodu
  • Jakmile si začnete na chladnější vodu (po několika sprchách) zvykat, postupně ubírejte stejným způsobem teplotu i nadále
  • Budete postupně prodlužovat čas, po který na sebe necháte působit studenější vodu
  • Zkuste se během sprchování ve studené vodě uklidnit

Jak často se otužovat?

Pokud je to alespoň trochu možné, zkuste se otužovat každý den. Díky tomu předejdete situaci, že si odvyknete na působení studené vody. Bohatě stačí, když zprvu začnete několika vteřinami a postupně prodloužíte čas pod studenou vodou na několik minut.

Vaše otužování můžete podpořit tím, že snížíte teplotu v ložnici, budete častěji větrat a nebudete se vždy balit do teplého oblečení. (Samozřejmě, tento bod by měl vycházet z přihlédnutí k aktuální situaci. Ne vždy je jeho dodržování možné, nebo vhodné.)

Pokud zvládnete prvních několik krušných týdnů, věříme, že si otužování brzy zamilujete a budete těžit z jeho pozitivních účinků.