Víte, jak se zbavit rýmy? Vyzkoušejte tyto 3 tipy

Víte, jak se zbavit rýmy? Vyzkoušejte tyto 3 tipy

Když přijde zima, začne spousta z nás pokašlávat a smrkat. Když se k tomu ještě přidá kýchání a ucpaný nos, není o co stát. Pokud nevíte, jak se úporné rýmy zbavíte, vyzkoušejte některý z těchto tipů.

Rýma je jedním z příznaků toho, že naše tělo bojuje s nemocí, či s přechodnou infekcí. I když se většinou nejedná o symptom, který by nás udržel ležet v teplé posteli, dokáže nám dost znepříjemnit život.

Nejen, že nás rýma zbaví jednoho z rozpoznávacích smyslů, ale také může způsobit, že se nám začnou všichni kolem vyhýbat. Nikdo si totiž netroufne odhadnout, jak moc jsme v dané chvíli nakažliví a zda se z toho nevyklube něco vážného. V neposlední řadě, rýma dovede být velmi protivná. Nejen, že mluvíme jako postavičky z animované pohádky, ale musíme neustále hledat čisté kapesníky a máme červený a podrážděný nos.

Abyste to měli rychle za sebou, vyzkoušejte některý z těchto ověřených prostředků.

jak vzniká rýma

Jak vzniká rýma

Rýmou můžete trpět z mnoha různých důvodů. Může být doprovázena oteklými nosními dutinami, odkapáváním z nosu, nebo neustálým vypuzováním hlenu.

Ten je v nějaké míře v nose přítomen i normálně. Jeho primární funkcí je ochrana sliznic a zvlhčování vzduchu, který vdechneme. Zároveň jde o bariéru, která zhoršuje přístup cizích patogenů do dýchacího ústrojí a plic. Kde se ho ale najednou vezme tolik, když ho za normálních okolností vůbec nepostřehneme?

Je to jednoduché. V případě, že se v našem nose nahromadí patogeny (třeba prach, nebo pyl), může dojít k infekci, která si žádá zvýšenou tvorbu hlenu. Nejen z důvodu ochrany, ale i kvůli snadnějšímu vypuzení cizorodých látek. Což je důvod, proč bychom si měli po smrkání důkladně umýt, nebo vydezinfikovat ruce. Jinak se může stát, že si škodlivinu zaneseme do očí, na obličej nebo do pusy spolu s jídlem.

3 tipy, jak se zbavit rýmy

Když už nyní víme, jak vzniká rýma, mrkneme se na to, jak se jí co nejrychleji zbavit.

Bylinky a bylinné čaje

První variantou, kterou by nám vřele doporučily i naše babičky, jsou bylinky a popíjení bylinných čajů. A to z mnoha důvodů.

V první řadě tělu dodáme dostatek tekutin, které využije jak při normálním fungování, tak během boje s infekcí. Dalším důvodem je, že pomalé usrkávání teplého čaje uvolňuje dýchací cesty, které se tak (zevnitř) trochu napaří. Tím se mechanicky uvolní hlen, který je mnohem snazší vysmrkat. V neposlední řadě, bylinky mají příznivý vliv na posilování imunitního systému. Což je při boji s rýmou jednoznačně potřeba.

Pokud nevíte, které bylinky byste měli vyzkoušet, zkuste:

  • Zázvor
  • Kopřivu dvoudomou
  • Heřmánek
  • Mátu
  • Šípek
  • Echinaceu

To, zda se rozhodnete pro porcovaný, lístkový nebo doma vyrobený čaj (z nastrouhaného kořene) je jen na vás.

Inhalace

Pokud nemůžete dýchat nosem, další způsob, jak si ulevit, je inhalace páry. Ta prohřeje dýchací ústrojí a taktéž ho velmi rychle zprůchodní. Než se ale do této aktivity pustíte, měli byste vědět, jak to dělat správně a jaká jsou její možná rizika. Při nesprávně provedené inhalaci si můžete spíš ublížit.

K inhalaci budete potřebovat žáruvzdornou nádobu, ručník a horkou vodu. Horkou vodu přelijte do nádoby. Nakloňte nad ni hlavu a přehoďte si přes ni rozložený ručník. Zapněte si minutku na (maximálně) 10 minut, zavřete oči a ze vzdálenosti 30 cm vdechujte stoupající páru.

inhalace na rýmu

Mějte na paměti, že:

  • Vás pára může popálit
  • Není vhodné inhalovat páru déle než 10-15 minut
  • By se vám neměla dostat pára do očí
  • Se nevhodná nádoba může rozbít (to platí třeba o těch, které nejsou z varného skla)

V neposlední řadě je nutné dávat dobrý pozor na to, aby do kontaktu s horkou vodou nepřišly malé děti, nebo zvířata. V takovém případě by mohlo dojít k velmi vážným popáleninám.

Cibule proti rýmě

Při vaření jste si možná všimli, že vám slzí oči a trochu kape z nosu. Na druhou stranu, o cibuli se říká, že je (spolu s česnekem) královnou lidové medicíny. Dá se tedy nějak využít během léčby rýmy?

Ano, i ne. Dost záleží na tom, jak celou věc pojmete. Někdo tvrdí, že k vyléčení stačí dát kus syrové cibule do místnosti s nemocným a ona do sebe pohltí patogeny a škodlivé látky. Což je samozřejmě nesmysl, který se nezakládá na pravdě.

Když ale zvolíte její vnitřní použití, rozhodně to bude mít na vaše celkové zdraví nějaký měřitelný efekt. Především proto, že cibule obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín C, vitamín D a vitamín E. Plus spoustu dalších tělu prospěšných látek.

Pokud se vám její konzumace v syrovém stavu příčí, zkuste si z ní uvařit cibulový čaj. Pomoci vám může i kvalitní cibulová polévka, nebo cibulový sirup. Naše babičky nedaly dopustit ani na cibuli s medem. Je tedy na vás, jakou formu cibulové léčby zvolíte.

cibule proti rýmě

Nosní kapky rýmu nevyléčí

Hodně lidí věří tomu, že rýmu dovede vyléčit každodenní používání nosních kapek z lékárny. Ale není to až tak úplně pravda. Mnoho z nich jen potlačí příznaky zdravotního problému. V základě ho ale nijak neřeší.

Nadužívání nosních sprejů navíc může přispět ke změnám v nosní dutině, které vedou k chronickým dýchacím obtížím. U některých lidí mohou zmizet do několika dnů až týdnů po ukončení používání spreje. Není tomu tak ale pokaždé.

Z toho důvodu byste se měli o správném používání nosních sprejů poradit buď s lékařem, nebo se zkušeným lékárníkem během nákupu. Také byste měli primárně volit prostředky, které vám opravdu pomohou se vyléčit.

Tradiční způsob léčby

Jak lze z předchozích několika odstavců soudit, nejrychlejší řešení nemusí být zároveň to nejlepší. Kdykoliv budete trpět nějakou formou rýmy, snažte se najít její příčinu a zvolte tradiční způsob léčby. Pokud ho ještě podpoříte užíváním volně prodejných doplňků stravy na podporu imunity, tím lépe.