Dezinfekce rukou: Víte, jak ji správně používat?

Dezinfekce rukou: Víte, jak ji správně používat?

V posledních několika měsících jsme si ověřili, jak je důležité mít stálý přístup k dezinfekci na ruce. Někdy jsou ale drahé, nebo špatně k dostání. Spousta lidí je navíc neumí používat správně, nebo se po časté aplikaci setkají s širokým spektrem nežádoucích účinků. Proto se podíváme, jak na to.

Dezinfekci rukou jsme měli tendenci podceňovat. Však, trocha bacilů nikomu neuškodí. Ovšem, to, co platí pro normální stav neplatí při hrách na dětském hřišti, či během epidemie nějaké nakažlivé choroby. (O čemž se přesvědčujeme dnes a denně kvůli epidemii COVID-19.)

Proto jsme se začali ve velkém vybavovat příručními dezinfekcemi na ruce, které se vejdou do kabelky, do batohu, nebo do kapsy. Dezinfekci na ruce nově najdeme i u vstupu do restaurací a obchodů. Ani nejlepší dezinfekce na světě ale nebude 100% účinná, pokud ji nebudeme umět správně použít.

Vše, co jste chtěli o této problematice vědět si proto povíme v následujících několika odstavcích.

jak si správně dezinfikovat ruce

Jak si správně dezinfikovat ruce

Pro umývání, ale i pro dezinfekci rukou dezinfekčním gelem (či jiným přípravkem) platí stejná pravidla.

Postupujte tak, že:

  • Aplikujete dostatečné množství dezinfekce do dlaně.
  • Dezinfekci rukama rozdistribuujte po celé ploše rukou, až k zápěstím.
  • Mněte ruce o sebe a dezinfekci nezapomeňte zanést i mezi prsty na obou dvou rukou.
  • Dezinfekci nechte zaschnout. Neumývejte ji, ani neotírejte textilem, kapesníčkem, nebo ubrouskem.

Aby byla dezinfekce účinná, používejte jen přípravky s ověřeným (a tím pádem i účinným) složením. Také sledujte expiraci výrobku a nenechávejte ho na přímém slunci, či v mrazu.

Příliš časté používání

Pokud přicházíte do styku s mnoha lidmi, nebo potřebujete strávit celé odpoledne nakupováním v různých obchodech, můžete dezinfekční přípravek použít několikrát za den. Což může vést k řadě nežádoucích účinků.

Časté používání dezinfekce může vést k:

  • Vysušování pokožky rukou
  • Tvorbě atopií a ekzémů
  • Větší odolností bakterií a dalších mikrobů
  • Oslabení imunitního systému (naše těla jsou na určitou míru špíny zvyklá)

I přes negativní dopady není tento výčet důvodem k tomu, abyste přestali dezinfekční přípravky na ruce používat úplně.

Místo toho začněte přemýšlet o tom, jak jejich působení kompenzovat v době, kdy je nemusíte použít. Kdo má atopii, ten se může poradit se svým dermatologem. Na suché ruce stačí aplikovat hydratační a obnovující krém. Imunitní systém pak můžete podpořit třeba volně prodejnými doplňky stravy.

výroba vlastní dezinfekce

Výroba domácí dezinfekce na ruce

Co když vám došla dezinfekce na ruce a na novou nemáte buď peníze, nebo ji už nikde nemají? V tom případě si ji můžete vyrobit svépomocí doma. Stačí k tomu využít recepturu, která začala kolovat éterem při první vlně epidemie onemocnění COVID-19.

Budete potřebovat:

  • 2 díly isopropylalkoholu, nebo ethanolu (91-99%)
  • 1 díl gelu z aloe vera
  • Několik kapek eukalyptového oleje

Před přípravou dezinfekce si pořádně umyjte ruce. Umyjte i všechny další předměty, které budete používat. (Miska, lžíce, tuba na uchovávání dezinfekce.)

jak si dezinfikovat ruce

Všechny ingredience důkladně promíchejte a přeneste je opatrně do tuby. Do dezinfekce za žádnou cenu nesahejte. Povoleno je to jen v případě, že ji chcete použít. Vždy by však měla být dávkována z bezpečného obalu. (Jinak dojde k její kontaminaci.)

Světová zdravotnická organizace WHO doporučuje i dezinfekci, která obsahuje glycerol, destilovanou vodu, hydrogen peroxid a ethanol.

Prevence na prvním místě

Když se oprostíme od toho, že nám dezinfekce na ruce může zachránit zdraví a dost možná i život, její výroba může být zábava. Dbejte ale na to, aby se jí neúčastnily děti. Nejmenší pak nechte dezinfekci na ruce používat jen pod dohledem dospělých. Do té doby by měla být schovaná na nepřístupném místě.