Echinacea: Vyřeší vaše problémy s imunitou

Echinacea: Vyřeší vaše problémy s imunitou

Pokud se zajímáte o zdravý životní styl, či alespoň o posilování imunitního systému v období nachlazení a chřipky, určitě jste se setkali s rostlinou jménem echinacea. I když víte, jak vypadá, víte, co vše umí? Pokud ne, budeme rádi, když budete pokračovat ve čtení tohoto článku.

Jakmile se udělá sychravo a teploty spadnou směrem k nule, začneme v obchodech obhlížet regály s volně prodejnými doplňky stravy na podporu imunitního systému. Tak nějak totiž tušíme, že jich bude brzy potřeba. Třeba ve chvíli, když začne pokašlávat kolega v práci, nebo půlka dětí ve školce ulehne s podzimní náchladou.

Opravdu jen málokdo se ale zajímá o to, co to ta echinacea vlastně je a na co všechno funguje. Případně o to, zda je možné ji pěstovat v našich klimatických podmínkách.

Abyste nepodlehli reklamě, ale také jste o této léčivé rostlině něco málo věděli, začtěte se do následujících několika odstavců.

echinacea na imunitu

Nejúčinnější bylina na imunitu

Této rostlině neříkáme jenom echinacea, ale občas také třapatkovka. Patří do rodiny hvězdnicovitých. Původně šlo o druh, který rostl jen v Severní Americe. (Tam se k němu dostali už původní obyvatelé kontinentu, kteří ho používali k lidovému léčení.) Vzhledem k jejímu atraktivnímu zevnějšku se k nám (trochu paradoxně) dostala jako okrasná bylina. Jakmile se podařilo obstojně zmapovat její účinky, tento záměr byl doplněn o léčebné účely.

Na první pohled echinaceu poznáte podle toho, že má výrazný načervenalý střed, který ční k nebi. Ten je obklopený nafialovělými okvětními lístky podlouhlého tvaru. V našich končinách se ve volné přírodě příliš nevyskytuje.

Pozitivní účinky

Jak už bylo řečeno, echinacea je ceněná kvůli mnoha pozitivním účinkům na lidské zdraví.

Říká se o ní, že:

  • Je v ní spousta antioxidantů
  • Podporuje zdraví imunitního systému
  • Může snížit hladinu krevního cukru
  • Dovede odvrátit pocity úzkosti
  • Má protizánětlivé účinky
  • Pomáhá na kožní problémy
  • Může podpořit prevenci rakoviny

Jako u všech ostatních přírodních prostředků je nutné dodat, že ne všechny z těchto benefitů byly průkazně potvrzené vědou. Z toho důvodu se na ně nelze ve všech případech stoprocentně spoléhat.

Co se týče snášenlivosti, echinacea nemusí dělat dobře jedincům, kteří jsou alergičtí na jiné kvetoucí rostliny. (Jako jsou chryzantémy, nebo sedmikrásky.) V takových případech se může objevit vyrážka, svědění, otékání nebo bolest žaludku. Její užívání není vhodné ani pro lidi, kteří bojují s autoimunitní chorobou. Nadměrná stimulace imunitního systému by mohla zhoršit průběh nemoci.

Pěstování echinacey

Pokud rádi zahradničíte, určitě se budete sami sebe ptát, zda je možné si echinaceu vypěstovat v domácích podmínkách. Proto vám přinášíme podrobný návod, jak na to. Sice tím asi nepokryjete celou její spotřebu, ale zabavíte se a budete mít z jejího prospívání radost.

Nejprve si na zahradě (v květináči raději ne, kvůli rozměrné výšce rostliny) připravte místo s dobře odvodněnou půdou. Ideálně by mělo jít o kus země, který nebude zastíněný stromem, nebo nějakou jinou věcí, či rostlinou. Před zasazením rostlin do půdy zapracujte kompost, který zajistí dostatek živin k optimálnímu růstu.

Zasaďte (spíš už koupenou) echinaceu do země. Mělo by se tak stát na přelomu jara a léta. Důležité je, aby teplota půdy nepřesáhla 18°C. Mějte ale trpělivost. Než echinacea začne poprvé kvést, může to trvat i několik let.

pěstování echninacei

Aby jí u vás bylo dobře, tak:

  • Ji nemusíte pravidelně hnojit (zvládne to i bez toho)
  • Echinaceu zalévejte jen v případě, že je nově vysazená, nebo venku panuje extrémně suché počasí
  • Pokud chcete, nesbírejte květy a zajistěte, aby k ní létali ptáci - tím se podpoří její další rozsev
  • V srpnu z rostlin neodstraňujte brouky, nepoškodí ji
  • Na podzim echinacee dopřejte mulčování
  • Na přelomu zimy a jara ji zkraťte

Vyhledávejte doplňky stravy s jejím obsahem

Jak už bylo řečeno, echinacea se běžně přidává do potravinových doplňků stravy. Ty se používají při léčbě nachlazení, nebo během posilování imunity. V závislosti na tom, jaké jsou vaše zvyklosti, nebo potřeby, si můžete vybrat, které formě doplňku se rozhodnete věnovat svou pozornost.

Echinaceové kapky

Co se týče echinaceových kapek, ty jsou k dostání v obchodech se zdravou výživou, na internetu i v lékárnách. Většinou je o jednodruhové tinktury, které nejsou smíchané s další účinnou látkou.

Fungují tak, že je nakapete podle návodu k užívání na lžičku a spolknete. Podle potřeby je zapijete vodou. Aby byly kapky s echinaceou opravdu účinné, vždy si přečtěte složení a zjistěte, jaké jsou přídavné látky a kolik echinacey v nich je.

Echinaceový sirup

Pokud máte dostatek rostlin, můžete si vyrobit domácí echinaceový sirup. Pokud vás ale nic podobného neláká, je v pořádku, když si ho zakoupíte už hotový v lékárně. Taktéž jde o přípravek na podporu imunitního systému. Vzhledem k dobré snášenlivosti, snadnému dávkování (viz instrukce výrobce) a možné umělé příchuti se může podávat i dětem. (Dejte ale dobrý pozor na to, aby pro ně byl výrobek určený.)

Echinaceový sirup

Většinou jde taktéž o jednodruhovou záležitost.

Echinaceový čaj

Co se týče léčivých čajů s echinaceou, ty mohou být buď jednodruhové, nebo kombinované. Setkat se můžeme třeba s čajem z echinacey s šípkem, tymiánem a bezem. Případně s dalšími rostlinami, které přispívají k celkovému zdraví imunitního systému. Před podáváním se opět nezapomeňte seznámit s optimálním dávkováním a délkou užívání a s tím, zda jde o výrobek, pro děti.