Čaj na nachlazení: Jak ho připravit, a který pomůže

Čaj na nachlazení: Jak ho připravit, a který pomůže

Když vám není dobře, není nic jednoduššího než zalézt do postele s pořádně velkým hrnkem teplého čaje. Kromě toho, že zvlhčí podrážděný krk vás hezky prohřeje a dokonce uvolní i ucpaný nos. Nemluvě o dalších benefitech, které může čaj na nachlazení mít. Chcete vědět víc? V tom případě pokračujte ve čtení.

Už naše babičky velmi dobře věděly, že nejlepším lékem na nemoc je odpočinek v posteli, s pořádným kotlem čaje na toaletním stolku. Některé dávaly přednost kupovaným směsím, které stačilo zalít vodou, jiné si je vyráběly svépomocí samy.

I když dnes máme k dispozici moderní léky na posílení imunity a proti nachlazení, občas se vyplatí na to jít hezky po staru a využít moudrosti a metod našich předků. Nejen kvůli nostalgii, ale také kvůli tomu, že opravdu fungují.

Víte ale, které jsou ty nejlepší?

nachlazení zima

Jednoduchá pomoc při nachlazení

Popíjení čajů během nemoci je důležité z několika důvodů. Jak už bylo řečeno, je to způsob, jak tělu dodáte dostatečné množství vhodných tekutin. (V tomto období je důležité zdržet se nápojů, které obsahují kofein, nebo hodně chemie a cukru.)

Tělo se díky nim i prohřeje. Teplý, nebo vlažný čaj může dokonce snížit bolest ve vašem hrdle. Velmi důležitý je také jeho psychologický efekt. Usrkávání čaje dovede nejednoho z nás (zvlášť, když je venku zima) parádně uklidnit a naladit na pohodovější režim.

Zázvorový čaj

Jedním z nejoblíbenějších čajů poslední doby je ten, který je vyrobený z čerstvého zázvoru. Aby se podpořil jeho účinek a nebyl pro vás tak moc pálivý, můžete si do něj přidat pár lžiček kvalitního medu. (Citron raději vynechte, jelikož ochlazuje a zázvor s medem prohřívá.)

Na jeho přípravu budete potřebovat horkou vodu, hrnek, struhadlo a malý odkrojek čerstvého zázvoru. Ten oloupete, nastrouháte do hrnku a zalijete ho vodou. (Nenechte se zmást. Dobrou práci odvede i méně zázvoru.) Čaj doslaďte medem, nechte ho trochu vychladnout a můžete pít.

Zázvorový čaj vám mimochodem pomůže i s léčbou nevolnosti. Také má příznivý vliv na redukci váhy a na normální hladinu krevního cukru.

Bylinkový čaj

Někteří lidé nedají dopustit na bylinné směsi, které jim nabízejí širší spektrum účinků. Prodávají se v klasických, ale i ve specializovaných obchodech. (Takové čaje ale nebývají porcované a budete na jejich přípravu potřebovat vlastní čajové sítko.)

Vyléčit nachlazení vám pomůže:

  • Bezový čaj
  • Šípkový čaj
  • Čaj z echinacey
  • Heřmánkový čaj
  • Kopřivový čaj
  • Mátový čaj
  • Lipový čaj

Kromě toho, že řada z těchto čajů obsahuje vysoký podíl vitamínu C (bez, šípek), mají příznivý vliv na imunitní systém (echinacea). Kopřivový čaj je vyhledávaný i kvůli tomu, že podporuje přirozenou očistu těla.

bylinkový čaj

Čaje z lékárny

Čajové směsi z lékárny jsou většinou zacílené na jeden konkrétní zdravotní problém.

Od různých výrobců seženete třeba:

  • Bylinné čaje na průdušky a plíce
  • Čistě průduškové čaje
  • Bylinné čaje na nos a krk
  • Bylinné čaje na kašel
  • Dětské čaje na dýchací cesty

A mnoho dalších.

Co se týká jejich složení, to bývá různé. Někde je zázvor s citronem, jinde objevíte lípu, yzop nebo kopřivu. Vzhledem k tomu, že se variace různí, svého favorita si brzy najde každý.

Prevence

Ačkoliv jsou čaje na nachlazení účinné, je potřeba sledovat, zda vybraná bylina nemá kontraindikaci s léky, které berete. (A to i dlouhodobě.) Řada čajů není vhodná ani pro děti a pro těhotné a kojící ženy. Vždy tedy pečlivě kontrolujte informace, které jsou uvedené výrobcem.